top of page

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ PASTELLONE ΣΕ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΑ

πατητη τσιμεντοκονια

1

Εφαρμογή του ασταριού Normal Primer αραιωμένο 1:9 με νερό.

πατητη τσιμεντοκονια

3

Στις ενιαίες επιφάνειες εφαρμόζουμε με ρολλό.

πατητη τσιμεντοκονια

5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναμιγνύουμε πολύ καλά το Binder for Pastellone διότι η πρόσμιξη των χρωστικώνέχει γίνει ήδη σε αυτό και λόγω διαφοράς στα ειδικά βάρη τους έχουμε σχεδόν πάντα μια μικρή έως μεγάλη απόμιξη. Η ανάμιξη να γίνεται αμέσως πριν την εφαρμογή.

πατητη τσιμεντοκονια

7

Αναμιγνύουμε το υλικό με αρκετή ποσότητα BINDER FOR PASTELLONE ώστε να αποκτήσει το υλικό υφή για εφαρμογή με την μεταλλική σπάτουλα. Η αναλογία είναι περίπου 390 ml BINDER για 1 kg Pastellone powder.

πατητη τσιμεντοκονια

9

O τεχνικός μπορεί βέβαια να οπλίσει μόνον γραμμικά, δηλαδή να περιοριστεί μόνον κατά μήκος των ρωγμών, αλλά πρέπει να προσέξει να μην δημιουργηθούν διαφορετικά πάχη στρώσης ως προς την υπόλοιπη επιφάνεια.

πατητη τσιμεντοκονια

2

Εφαρμόζουμε το αραιωμένο Normal Primer σε όλα τα σημεία, στις γωνίες με πινέλο ή βούρτσα.

πατητη τσιμεντοκονια

4

Για μεγάλες αντοχές, στεγανότητα και για μια σκληρή επιφάνεια αλλά και για ευκολία στην εφαρμογή διαλύουμε το Pastellone με το BINDER FOR PASTELLONE, αντί για νερό. Αναμιγνύουμε το υλικό με αρκετή ποσότητα BINDER FOR PASTELLONE ώστε να αποκτήσει το υλικό υφή για εφαρμογή με την μεταλλική σπάτουλα. Η αναλογία είναι περίπου 390 ml BINDER για 1 kg Pastellone powder.

πατητη τσιμεντοκονια

6

Αν έχουμε μόνο προχρωματισμένο υλικό το χρησιμοποιούμε και για τις 3 στρώσεις. Αν υπάρχει και λευκό υλικό το χρησιμοποιούμε για την πρώτη στρώση, διότι μας εξοικονομείχρόνο (που απαιτείται για την μίξη χρωστικών) και χρωστικές.

πατητη τσιμεντοκονια

8

Αν το υπόβαθρο έχει παρουσιάσει τριχοειδείς τότε πρέπει να οπλίσουμε την ανωτέρω ολική στρώση με πλέγμα (κατά προτίμηση υαλόπλεγμα).

πατητη τσιμεντοκονια

10

Διαστρώνουμε την πρώτη στρώση σε όλη την επιφάνεια, όσο πιο επίπεδα γίνεται, τελειώνοντας στο κάσωμα της πόρτας. Η ποσότητα που θα απαιτηθεί θα είναι περίπου 0.9-1,1 kg/m2. Αφήνουμε την στρώση να στεγνώσει μέχρι την επόμενη μέρα.
Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νουν ένα πρακτικό σχέδιο εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το υλικό διαστρώνεται σε λωρίδες πλάτους 40-50 cm ξεκινώντας από το πιο απομακρυσμένο σημείο ως προς την πόρτα.Η διάστρωση να γίνεται με προσοχή ώστε να είναι ομοιόμορφη και λεία.

πατητη τσιμεντοκονια

11

Στις γωνίες εφαρμόζουμε με ειδική σπάτουλα.

πατητη τσιμεντοκονια

12

Αφού διαστρωθεί η  δεύτερη στρώση, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να προπαρασκευασθεί το υλικό για την τρίτη στρώση. Δεν αποκλείεται βέβαια να έχει περισσέψει υλικό από την δεύτερη, το οποίο δεν διαφέρει από το υλικό της τρίτης στρώσης. Το θέμα είναι ο χρόνος πήξης του διαστρωθέντος υλικού ώστε να μπορεί να πατηθεί  και αυτός εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία. Σε γενικές γραμμές πρέπει να μπορούμε να πατήσουμε με ασφάλεια στο διαστρωθέν υλικό, πράγμα το οποίο γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από 25 λεπτά, αλλά μπορεί να χρειαστεί έως και 1 ώρα. Πατάμε ανυπόδητοι, ή με κάλτσες που δεν αφήνουν αποτύπωμα.

πατητη τσιμεντοκονια

13

Εφαρμόζουμε την τρίτη στρώση με μεταλλική σπάτουλα, σαν κανονικό marmorino, αλλά χωρίς να συμπιέζουμε πολύ. Μόλις διαστρώσουμε όλο το δάπεδο και μπορούμε να πατήσουμε πάνω του, ψεκάζουμε, σε μικρές περιοχές νερό, με το ραντιστήρι του σιδερώματος και λειαίνουμε εκεί το υλικό  χρησιμοποιώντας μεταλλική ή πλαστική σπάτουλα. Η μεταλλική σπάτουλα είναι πιθανόν να αφήσει σκούρα σημάδια, ιδίως στις ανοικτές αποχρώσεις, όπως γίνεται όταν τρίβουμε μέταλλο πάνω σε τσιμέντο. Μερικές φορές αυτό είναι αισθητικά επιθυμητό. Αν όχι τότε λειαίνουμε με την πλαστική σπάτουλα. Σε ένα δάπεδο δεν υπάρχει ανάγκη μιας τόσο λείας και γυαλισμένης επιφάνειας όσο σε έναν τοίχο. Εξάλλου θα ήταν αδύνατο να επιστρέψουμε για να γυαλίσουμε μέσα σε 10-15 λεπτά, όπως σε έναν τοίχο.​

πατητη τσιμεντοκονια

14

«Σπάμε» τα εξέχοντα σημεία….

πατητη τσιμεντοκονια

15

…ενώ συγχρόνως αφαιρούμε τα σαθρά τρίβοντας με την σπάτουλα

πατητη τσιμεντοκονια

16

Την επόμενη μέρα μπορούμε να λειάνουμε το δάπεδο με την μηχανή. Αυτό θα δώσει την τελική λείανση και θα αυξήσει την εντύπωση των σκούρων και ανοικτών σημείων. Το γυαλόχαρτο της μηχανής να είναι AP 180, P120, ή P100. Τα γυαλόχαρτα αυτά δεν μπορούν πλέον να αράξουν το υλικό, απλά το γυαλίζουν.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για το τελείωμα είναι η χρήση μηχανής με δίσκους από μεταλλικό δίχτυ. Η τελευταία στρώση δεν πρέπει να εφαρμόζεται με μεγάλη συμπίεση, απλώς με προσπάθεια να επιτυγχάνεται όσο πιο καλή επιπέδωση. Τότε, την επόμενη μέρα, τρίβουμε με την μηχανή όλη την επιφάνεια με P100. To τρίψιμο με μεταλλικό δίσκο κάνει την επιφάνεια λεία, -ακόμη κι αν δεν ήταν- και την εξομοιώνει. Ο τρόπος αυτός είναι ο λιγότερο χρονοβόρος με το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

πατητη τσιμεντοκονια

17

Απορόφηση σκονης με την ηλεκτρικη σκούπα

πατητη τσιμεντοκονια

18

Για την σταθεροποίηση της επιφάνειας πριν από την εφαρμογή του βερνικιού εφαρμόζουμε το primer αραιωμένο 1: 13 με νερό.Επίσης αν επιθυμούμε ακόμη πιο έντονες χρωματικές αντιθέσεις  εφαρμόζουμε μία ή δύο στρώσεις  χρωματισμένου Primer (1: 13 μe νερό). Προσθέτουμε όση χρωστική επιθυμούμε κα αφού κάνουμε τεστ απλώνουμε το διάλυμα σε όλη την επιφάνεια χρησιμοποιώντας σφουγγάρι ή πανιά.

΄Όπου αφήσουμε περισσότερο χρωματικό διάλυμα, θα έχουμε πιο σκούρα εμφάνιση,

κάτι σαν «χρωματικές σκιές». Δεν παραλείπουμε ποτέ να πειραματιστούμε σε ένα ανώδυνο σημείο.

πατητη τσιμεντοκονια

Τέλος εφαρμόζουμε βερνικι πολυουρεθάνης δυο συστατικών.

19

bottom of page